La Teologia cristiana a la Modernitat

Aquesta monografia estudia teològicament el període que va des de la fi de les guerres civils europees (el 1480, aproximadament) fins a l’esclat del liberalisme. Es tracta d’uns anys cabdals per a la cultura occidental, perquè s’hi ha covat el que s’anomena la “modernitat”. S’ha dit i repetit que hi va haver una ruptura no només religiosa, sinó també cultural entre la baixa edat mitjana i el Renaixement i, encara més, entre aquest i la Il·lustració. Ben mirat, però, la història no va a salts. El teixit històric és molt més fluid del que apareix en una primera ullada. És una greu simplificació (més encara, pot ser una manipulació ideològica) considerar que es passa de la foscor a la claredat sense solució de continuïtat. Ni Luter, a tall d’exemple, hauria estat possible sense un agustinisme medieval radicalitzat i l’imperi del nominalisme, o Kant no seria comprensible sense el pietisme luterà. Aquesta monografia vol esbrinar algunes línies de continuïtat en el desenvolupament del pensament teològic (i filosòfic) des de les acaballes del segle XV fins a la plenitud del jansenisme polític i religiós; i assenyala que els sobtats girs en el procés històric ni són tan sorprenents ni tan bruscs com sembla d’antuvi, quan les coses s’analitzen amb més cura i s’atén a la pregonesa del decurs intel·lectual d’Occident.

Un interesante ensayo sobre la teología católica del siglo XVI a la Ilustración.

Ediciones

Edición Editorial Páginas ISBN Observaciones
2019
188
9788490348192
Valoración CDL
3
Valoración Socios
3
Average: 3 (1 vote)
Interpretación
  • No Recomendable
  • 1
  • En blanco
  • 2
  • Recomendable
  • 3
  • Muy Recomendable
  • 4

1 valoraciones

3

Comentarios

Imagen de aita

Un interesante estudio acerca de la historia de la teología cristiana entre el final del siglo XV y el comienzo de la Ilustración.

 

"En este tiempo en el que nos estamos preparando para recibir un gran Dios para la Iglesia como será, sin duda, la solemne canonización del beato cardenal Henry Newman (18101-1890), en la plaza de san Pedro, en una solemne ceremonia que será presidida en este año 2019, (todavía no está fijada la fecha) por el Santo Padre Francisco, es buen momento para revivir aquellas facetas de las que la Iglesia nos propone al nuevo santo inglés como modelo e intercesor..." Leer artículo 1 >>, leer artículo 2 >>, leer artículo 3 >>